2015. május 9., szombat

+one 419 lépcsőfok, a Turulhoz

Jöhetett a GC419 vagyis egy 4 pontos multiláda felkeresése. A hely megérdemli a multit (is) emiatt Én sem hagyhattam ki. Már jó párszor kinéztem a helyet, de most szerencsére alkalmam is volt felkeresni. A pontok előtt a legnehezebb feladat a parkolás volt, de nem azért mert nem volt hely, hanem amiatt, hogy nem tudtam "rendezni" a hatalmas 140ft-os parkolási díjat.

Story: parkoltam, fizetnék - nincs automata. Sebaj online, QR-kód program, hajrá. Nem lehet. Utalás - nem lehet, telefon - nem lehetséges. Ügyfélszolgálat: sajnos nem lehet fizetni így. Hát akkor hogyan????? Szóval olyan 30 perc után sikerült egy boltban venni parkolójegyet. Kitettem a kocsiba, és nyugodtan parkolhattam. Vicces volt és hosszú várakozás. Ebben a mobil világban a manuális a legbiztosabb.(bevallom, inkább szánalmas volt)Az útvonal a  Piros sáv - jelzésen halad.


1. pont: 56-os emlékmű

 A pont magáért beszél, egy emlékmű! Viszont a bányászathoz is van köze. Más néven rabkapunak is nevezik. Innen indultam a politikai rabok a bányába kényszer munkára. Innen tovább már csak a Piros sáv jelzést kellett figyelnünk.

2. pont: Ivókút


 Jöhetett a "séta" kezdete. Az egész útvonalat lábon küzdöttük le, ez az állomás amolyan kis pihenő volt, hogy a következő koordinátát megtudjuk, ami már érdekesebb helyre kalauzolt bennünket. Jöhettek a várva-várt lépcsők! Nem csak kétlábúakkal, hanem csúszómászóval is sikerült találkoznunk!3. pont: Ösvény a Szelim-barlang felé
 Jó néhány lépcső és forduló, majd egyszer csak a barlang felé vehettük az irányt. Itt egy sziklafalban lévő kőfülkében lapult volna a láda koordinátája, de nem leltem meg. A kilátás és a látvány itt is lenyűgöző volt. Viszont a barlanghoz még vissza kell térnem, mert több dolgot kihagytam az ittlétem alatt. Van itt egy earth kess is, na persze a barlangot is le kellene fülelnem. Nem is ott voltunk ahol kellett volna?Ekkor jött a rejtő felhívása, hogy adjon egy kis tanácsot, útmutatót a végládához. Rövid kis instrukciók után megbeszéltük hová-merre, majd hívjam újra amikor már a madárnál vagyok. 
4. pont: A Láda
 Még egy pár lépcső és már a Turulnál is voltunk, kicsit fújtatva, de felértünk a csúcsra és már jöhetett is a nézelődés, a látvány fotózása.
A Kő-hegy tetején vagyunk, ahol látható a Turul, Európa legnagyobb bronzmadara. Kitárt szárnya 14 méter és a karmaiban látható az Árpád-kard ami szintén 14 méter. A szobrot Donáth Gyula készítette. Anyagi okokból nem készült el időben 1896-ra, 1907-ben avatták fel.  N 47° 35,292' E 18° 24,440' 298 m [GC419+Turul]

És akkor jöjjön a nem mindennapos ládakeresés, online kessing a rejtővel. Már tudtam, hogy valami érdekes és meredek helyen lesz a láda, de nem adtam fel. Egyik kézben a telefon, másik kéz pedig kapaszkodik! Pontos túravezetés telefonon, madár után jobbra, zászló rudak, ami ma már csak kettő, vasoszlop, majd jobbra le. Na mit látunk egy teraszt. Na akkor innen tovább a jobb oldalára és felfelé. Növényzet, kövek és stb. Gyors találat, persze jó volt a navigátor és a navigált is!


Ilyen még nem volt, köszönöm Hz -nek a rejtést és az online navigálást is.

Láda után még jöhetett egy kis pihenés, fotózás, majd neki indultunk a lefelé vezető útnak vagyis a 429 lépcsőnek.  
Nagyon tetszett az összes pontja a rejtésnek, gondosan összeválogatott helyeket mutatnak be. Külön érdekesség volt, hogy hegymászókat is láthattuk és az is, hogy mindig van itt valaki, vagy látni, hogy jönnek felfelé, vagy tartanak lefelé a Turul miatt.
Bízom benne, hogy hamarosan visszatérhetek ide, más vagy egy újabb látvány miatt.

Lássuk a "csiganyálat":


GEONEO The Travel Bug 2015


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése